Herberg de Bonte Os

de lekkerste biefstuk!

Reserveren Menu

Wie zijn wij?

Michel Schoumans, de Amsterdammer
Geboren aan de Spaardammerstraat in Amsterdam. Een horecaman in hart en nieren. Na een opleiding als banketbakker ben ik mijn passie gaan naleven; muziek.

Ik werkte als barman en DJ aan het Rembrandsplein bij café Nasty, café Malle Babbe en het voor veel Amsterdammers bekende café Timeless. In Almere heb ik jaren gewerk als barman/DJ bij café Men at Work.

Michel van den Bos, de Kampenaar
Geboren aan de Hanzelaan in Kampen. Na een koksopleiding toch de commerciële kant opgegaan. Ik heb jaren gewerkt op kantoor als commercieel en export medewerker.

Toch weer in de horeca gerold dankzij Michel Schoumans. Eerst parttime en later fulltime bij de Vier Jaargetijden Kampen,onder het motto, ” je werkt als stel of allebei in de horeca of allebei niet.”

Onze carrière wegen zijn samengekomen bij de Vijfsprong aan de Plantage te kampen in 2009 waar wij beiden als bedrijfsleiders gewerkt hebben.

Voor ons is de cirkel rond, Michel Schoumans is weer barman en zorgt voor de gezellige muziek, Michel van den Bos staat uiteindelijk toch achter het fornuis en bakt de lekkerste biefstukken van Kampen.

Sam, de labrador
Geboren te Lemmer op 21 juli 2011 Sam is onze hond en heel cliché beste vriend. Je zal hem vaak treffen bij de Bonte Os, liggend in zijn mand of op het terras. Alleen als het druk is blijft hij liever thuis of boven in het kantoor, dicht bij de baas.

Gijs, de labrador
Onze jongste telg..

Vertel me meer!

Historie

Het pand aan de Torenstraat 9 heeft een uitgebreide horeca geschiedenis.

Begonnen als hotel de Zon, de naam prijkt nog steeds op de gevel. Daarna bekend geworden als de blokhut, een naam die bij vele Kampenaaren nog steeds warme gevoelens oproept.

Later is het Moekes onder de toren geworden en eetcafé de Zon.

Vanaf juli 2013 prijkt de naam De Bonte Os weer op de gevel. Een historisch verantwoorde naam, want na enig speurwerk op internet kwamen wij erachter dat de naam Logement (herberg) de Bonte Os al in 1640 voorkomt in de geschiedenis van de torenstraat.

Het boek van Jaap van Gelderen; “ Een nacht in de Bonte Os” gaf een mooi verhaal over de geschiedenis van het pand.

Ds. Hendrick de Cock, dacht in het logement de Bonte os rustig te kunnen slapen. Het is dinsdag 9 juni 1835. De Cock preekt in het huis van grutter Roelof Nijhuis, aan de Buiten Nieuwstraat. Daar doet de politie een inval. De kerkgangers zitten in de huiskamer, met de Bijbel voor zich. Men heft juist een psalm aan.

Na enige woordenwisseling moet De Cock voor verzekerde bewaring mee, naar het bureau van politie, aan de Nieuwmarkt. Hem hangt nu een boete, gevangenschap of zelfs mishandeling boven het hoofd. De arrestant wordt overgebracht naar het logement ”De bonte os” aan de Torenstraat, vlak bij de Nieuwe Toren. Daar zal De Cock, bewaakt door een politieagent, ’s avonds zichzelf ter ruste leggen.

In het holst van de nacht is er rumoer in de nauwe Torenstraat. Luid wordt er op de deur van ”De bonte os” gebonsd. De Cock moet mee, naar het politiebureau te Zwolle.

Voor ons was duidelijk dat dit de naam moest worden van ons eetcafé, Historisch verantwoord en het klopte precies bij wat wij serveren, de beste biefstuk van Kampen!

Ja, ik ben eruit!

Reserveer snel